Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@16:41:18 GMT

علل زمین‌لرزه‌های اخیر در خوزستان

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۲۳۳۸۴

ایسنا/خوزستان عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به علل وقوع زمین لرزه در روزهای اخیر در خوزستان، گفت: زلزله‌های اخیر در استان خوزستان مشخصاً متاثر از لرزش گسل‌های فعال حوزه دزفول است و گستره جغرافیایی شهرستان دزفول با گسل شمالی - جنوبی محدود شده و این گسل بارها به صورت زمین لرزه خود را نشان داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مصطفی محمدی ده‌چشمه در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص دلایل اخیر زمین لرزه‌های خوزستان، اظهار کرد: رشته‌کوه‌های زاگرس که بخشی از چین‌خوردگی عظیم آلپ – هیمالیا را تشکیل می‌دهد، در جبهه برخورد سپر یا صفحه عربستان با صفحه ایران قرار دارد و نتیجتاً فشار بیشتری نسبت به سایر مناطق کشور تحمل می‌کند. در محدوده تماس دو سپر عربستان و ایران که در منطقه خوزستان، خلیج‌فارس و دریای عمان قرار دارد، نیروها از نوع "فشاری" هستند.

وی افزود: از نظر زمین‌ساختی، زاگرس چین خورده در اثر حرکت رو به شمال صفحه عربی و برخورد آن با صفحه ایران و در راستای شمال خاوری ـ جنوب باختری فشرده می‌شود. به این دلیل در حال حاضر زاگرس تحت تأثیر دگر شکلی ناشی از فشارهای زمین‌ساختی با روند جنوب ـ جنوب غربی و شمال ـ شمال شرقی فرجام همگرایی و برخورد قاره‌ای است. عموم زلزله‌های زاگرس چین خورده، بزرگی‌ای کمتر از ۷ ریشتر دارند و به ندرت بزرگی آن‌ها از این حد بالاتر می‌رود.

زمین لرزه‌های زاگرس کم ژرفا هستند

عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه زمین لرزه‌های زاگرس کم ژرفا هستند، تصریح کرد: هرچند که ژرفای برخی زلزله‌ها تا حدود ۶۰ کیلومتر است ولی بیشتر آن‌ها در ژرفای حدود ۳۰ کیلومتر متمرکز هستند.

محمدی ده‌چشمه با اشاره به مهم‌ترین گسل‌های فعال خوزستان، ادامه داد: گسل‌ها مهم‌ترین چشمه‌های لرزشی زمین هستند که در نتیجه فشار وارده بر پوسته زمین ایجاد می‌شوند. میزان لرزه‌خیزی زمین تا حدود زیادی از تعداد و میزان فعال بودن گسل‌ها تأثیر می‌پذیرد. ویژگی‌های زمین‌ساخت رشته‌کوه‌های زاگرس و دشت خوزستان سبب فعالیت تعداد زیادی گسل شده است که منشأ لرزش‌های زمین در این منطقه می‌شوند. فعال‌ترین گسل‌های منطقه خوزستان عبارتند از لهبری (۱۵۰ کیلومتر)، دزفول (۵۰ کیلومتر)، لالی (۳۲ کیلومتر)، شوشتر (۶۵ کیلومتر)، مسجدسلیمان (۳۰ کیلومتر)، شیرکان (۶۶ کیلومتر)، کوه دز (۱۵ کیلومتر)، راسوند (۸۰ کیلومتر)، اهواز (۱۰ کیلومتر)، رامهرمز (۱۰۰ کیلومتر)، سرخبود (۴۵ کیلومتر)، کیدی (۱۳ کیلومتر)، چال مراد (کیلومتر ۱۶)، میشداخ (۵۰ کیلومتر)، حمیدانیه (۱۵ کیلومتر)، مرده فل (۵۰ کیلومتر)، سوسن سرخاب (۱۸ کیلومتر)، شاه‌نشین (۲۷ کیلومتر)، باغملک (کیلومتر ۱۵)، رگ سفید (۱۰۰ کیلومتر)، آغاجاری (۱۵۰ کیلومتر)، باغ ملا (۲۰ کیلومتر)، گلستان (۲۶ کیلومتر) و ازرکان (۶۰ کیلومتر) است.

وقوع زلزله در خوزستان ناشی از وجود گسل‌های فعال متعدد

وی تاکید کرد: از این رو وقوع زلزله در سطح استان خوزستان مشخصا متاثر از وجود گسل‌های فعال متعدد در استان است. آمار زلزله‌های کشور نشان می‌دهد که از سال ۱۹۷۲ میلادی تا ۱۹۹۰، مجموعا ۱۲ رخداد زلزله قوی در استان خوزستان ثبت شده است که شدیدترین آن‌ها با بزرگی ۶.۳ ریشتر در سال ۱۹۷۹ در شهرستان‌های ایذه و مسجدسلیمان به وقوع پیوست که در جریان آن ۷۶ نفر کشته و تعداد زیادی مجروح شدند.

بزرگی زمین لرزه در شهرهایی که در دشت قرار دارند، کمتر است

عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز در خصوص احتمال وقوع زمین لرزه‌ها، گفت: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته در شهرهای شمال، شمال شرق، جنوب و جنوب شرق خوزستان شامل شهرستان‌های دزفول، اندیمشک، مسجدسلیمان، لالی، اندیکا، رامهرمز، باغملک، ایذه و بهبهان، احتمال زمین لرزه ۵ تا ۶ ریشتری وجود دارد اما در شهرهایی که در دشت قرار دارند بزرگی زمین لرزه کمتر است و احتمال دارد زلزله‌های کمتر از ۵ ریشتر به وقوع بپیوندد. نکته قابل ذکر این است که به نظر می‌رسد علت وقوع بیشتر زلزله‌های چند سال اخیر در منطقه زاگرس، آزادشدگی انرژی لرزشی گسل‌های فعال، نیمه فعال و پنهان در خوزستان، بعد از زمین لرزه در کرمانشاه است.

زلزله‌های اخیر در خوزستان متاثر از لرزش گسل‌های فعال حوزه دزفول

محمدی ده‌چشمه با اشاره به علل وقوع زمین لرزه در روزهای اخیر، در منطقه خوزستان بیان کرد: زلزله‌های اخیر در استان خوزستان نیز مشخصاً متاثر از لرزش گسل‌های فعال حوزه دزفول است. گستره جغرافیایی شهرستان دزفول با گسل شمالی - جنوبی محدود شده است و این گسل بارها به صورت زمین لرزه خود را نشان داده است. البته با فاصله محدودی از دزفول، گسل فعال لهبری قرار دارد. بر این اساس علت وقوع زمین‌لرزه‌های شوشتر مشخصا فعال شدن گسل‌های دزفول است.

فعالیت‌های انسانی، گسل‌های فعال را تحریک می‌کند

وی در پایان گفت: کارشناسان معتقد هستند که فعالیت‌های انسانی نظیر سدسازی و استخراج از سفره‌های آب زیرزمینی در مناطقی که گسل فعال دارند، می‌تواند موجب تحریک رخداد زمین‌لرزه شود. معمولا در همان منطقه فعالیت‌ خوشه‌ای زلزله‌های کوچک مشاهده می‌شود. در این باره افزایش لرزه خیزی سال‌های اخیر در منطقه دزفول، شوشتر و اندیمشک را می‌توان تا حدودی متاثر از این فعالیت‌ها دانست.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی علمی و آموزشی خوزستان زمین لرزه وقوع زمین لرزه استان خوزستان زمین لرزه زمین لرزه زمین لرزه ها گسل های فعال زلزله ها گسل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۲۳۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساماندهی ۴۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان اصفهان


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ مدیر کل مدیریت بحران استان در شهرضا گفت: در سطح استان ۳ هزار کیلومتر رودخانه داریم که برای پیشگیری و کنترل سیل باید ۴۰۰ کیلومتر از این رودخانه‌ها به صورت ویژه ساماندهی شود.
منصور شیشه فروش افزود: تصرفات و آزادسازی مسیر رودخانه ها، اجرای طرح‌های ساماندهی رودخانه ها، آزادسازی مسیل‌ها و اصلاح و بازسازی مناطق اولویت پذیر در مسیر رودخانه‌ها نیاز به اعتبار دارد که وزارت نیرو این اعتبار را باید تامین کند.


به گفته وی در زمینه فرونشست زمین اجرای طرح‌های تعادل بخشی منابع آب و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی فقط با احیای رودخانه زاینده رود محقق می‌شود که تامین اعتبار برای تکمیل طرح‌های تامین آب برای حوزه زاینده رود و جلوگیری از بارگذاری‌های غیرقانونی، جزو تعهدات وزارت نیرو است.


مدیر کل مدیریت بحران استان گفت: برای جلوگیری از تشدید فرونشست زمین، کنترل کانون‌های گرد و غبار و رفع مشکلات مرتبط با کم آبی و خشکسالی باید نسبت به تامین حقابه‌های قانونی کشاورزی و زیست محیطی رودخانه زاینده رود، احیای تالاب گاوخونی و تامین حقابه‌های تالاب که بر اساس مطالعات انجام شده، سالانه ۱۷۶ میلیون متر مکعب است، اقدام شود.

دیگر خبرها

  • از رکوردشکنی فیزیکدانان تا از آب باتری ساختن چینی‌ها
  • بندرچارک لرزید
  • وارد آمدن خسارت به ۱۰۰۰ کیلومتر از راه‌های عشایری استان ایلام
  • ساماندهی ۴۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان اصفهان
  • خوزستان لرزید
  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • باران یک‌هزار کیلومتر راه عشایری ایلام را تخریب کرد
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • اراضی رودخانه‌های استان یزد رفع تصرف شدند